Arkitop arkitekter gör små och stora bostadsprojekt - från viktiga men små tillbyggnader till större 'eko'-villor och konceptutveckling. Varje projekt är unikt och därmed är innehållet i presentationerna varierat.

Låt dig inspireras av vad andra gjort. Har du egna idéer så hör gärna av dig!

Före

3D-modell

Sommarstuga blev villa

På en underbar sjötomt stod en enplans sommarstuga som nu fått en övervåning och ett nytt yttre. Och därmed blivit ett drömboende med fokus på utsikten, ljuset och detaljerna som ger en modern kopplig till naturen.

En exteriör som smyger in på platsen medan interiören har rymd.


Tillbyggnad som bevarar

Det charmiga huset behövde bli större samt få ny entré. För att bibehålla känslan på gården byggdes en mindre nytto-byggnad och entrén fick ta plats i mötet mellan det nya och det befintliga. Därmed skapades också två 'uterum', ett i öster för morgonsol och ett  i väster för att ta vara på kvällsolen.

Lek med traditionell form

Ett gammalt trött tegelhus revs och istället byggdes ett nytt och varmvitt trähus på befintlig grund.

Förebilder såsom traditionella skärgårdshus tillsammans med modern lekfullhet har skapat en tydlig karaktär som passar på platsen. Dessutom tål denna byggnadsform att byggas till ytterligare vilket gör att detta hus kan leva med sin familj.

Två tillbyggnader gav en helhet

Sommarkänslan är kvar! Och samtidigt har det skapats plats för fler att uppleva den. Med ny entré, två nya sovrum, nytt dusch-/tvättrum och ny matsal har huset vuxit, dessutom har köket flyttats och den gamla inredningen fått sig en ansiktslyftning. Med omsorg om detaljerna har nya helheten tagit form.

Öppnat för havsutsikt

En kupol och ett utsiktrum förändrade trång matplats och mörk övervåning till två nya favoritrum.

Nu är huset öppet, riktat mot utsikten och har fått en ny exteriör karaktär.

Levande Rullstensgård

En gård som lever med sina boende. I förändringen bibehölls känslan i gården så ladan blev garage och gästbostad, vardagsrum och kök bytte plats, helt nytt badrum med tvättstuga i sammanslaget förrådsutrymme och en ny matsal tillkom.


Ett nytt dröm-

boende nästan

helt inne i det

gamla.

Förändringen blev större inne än ute

Familjen växte och några rum var opraktiska. Men huset var ganska nytt och platsen trivsam. Därmed var en tillbyggnad naturlig. Skillnaden blev liten på utsidan och stor på insidan.

villa Tubacka


Ett litet sommarhus från 60-talet blev en unik villa helt anpassad till naturen den står i; det höga berget, de branta stupen, den gamla trädgården med växthuset - allt passar nu ihop. Formen är helt ny, helt integrerad samtidigt som huset blev tre gånger så stort.

Nya garaget, en del av entrén


När man möter huset känns det välkomnande om det har ett tydligt entrérum i trädgården. För att skapa detta använde vi oss av ett garage som försvann in i slänten och sammanbyggde det med boningshuset. På det praktiska planet behövde sommarprylarna sin vinterplats och bilen ville man gömma. En fungerande helhet.

Attraktion på kusten


Här är ett av flera förslag i ett idéprojekt som har attraktionskraft året om - ett båtbyggarmuseum med yta för aktiviteter som lyser upp byn även vintertid. Formspråket har kopplingar såväl  i vikingatiden som in i framtiden, material är lokala, mycket återbrukat och byggnaden blir självförsörjande på el mm.

Gårdsbutik


Efterfrågan på ekologiskt närodlade grönsaker ökar. För att tillgodose denna och för att få leva med att bruka sin jord behövdes en byggnad som i alla sina delar passar verksamheten; tekniskt, praktiskt och känslomässigt.

villa Omnirum


En byggnad anpassad till en tydligt definierad livsstil. Ett mer oberoende liv 'offgrid', växthus ihop med bostaden, en varm eldstad i mitten inom väggar som kan stängas vintertid och öppnas sommartid... Material med koppling till platsen och byggnadstraditionen där... Ytor stora nog för ett inomhusliv i ett bistert klimat...

Kontakta gärna Arkitop Arkitekter för ytterligare beskrivning av visade projekt, samt ställ frågor om andra, ej ännu publicerade, projekt.

Ovan nämnda projekt är byggda i Härryda, Kungabacka, Åsa, Onsala, Fjärås, på Tjörn m.fl. platser.